Exact tien jaar en vier dagen na haar oprichting organiseerde de Baronie Gent haar eerste event in het kader van haar vernieuwde oriëntatie naar een vereniging met een ledengroep ,“les Amants du Rhône” . Onze missie is en blijft een betere kennis bewerkstelligen van de Côtes du Rhône en vooral, zoals de naam zelf al suggereert, de liefde, de passie en het genieten van de prachtige wijnen die deze wijnstreek voortbrengt .
Dat zette Consul Philippe alvast in de verf in zijn inleidend woordje voor het talrijk opgekomen nieuwsgierige publiek, waaronder we meteen ook de leden van het eerste uur mochten tellen. De reacties op de aankondiging van deze proefavond in onze eerste Nieuwsbrief waren inderdaad zo positief dat we zelfs meerdere late”boekers” moesten teleurstellen wegens volzet.
Bart Van Canegem , drijvende kracht voor de productie en begeestering van deze eerste Masterclass, kon meteen van wal steken met de afbakening van het onderwerp , namelijk een exploratie van de Zuidelijke Rhône, te beleven als “ une découverte et un partage”. Daarom drong een schets van het onderscheid tussen Noordelijke, Zuidelijke en perifere Vallée du Rhône zich op én een toelichting bij de 4 traps hiërarchie van de appellaties. Dat de Belgen de derde grootste buitenlandse afnemers zijn en dat de Vlamingen daarin duidelijk kiezen voor het toch wat kwalitatievere werk mocht ook in de verf gezet. Aan wie konden we beter vragen om het begrip terroir en de specificiteit van de hier overheersende grenache druif uit de doeken te doen dan aan onze eigenste wijnmaker Erwin? (hoewel de mooie filmbeelden met de Franse oenologe Michelle Olivetti ook niet te versmaden waren).
Tijd dan voor de praktijk, de proef op de som. Bart stelde de 3 witte en 7 rode wijnen voor, met telkens een gepersonaliseerd portret van de wijnbouw(st)er, het specifieke in het domeinterroir en de vinificatiebijzonderheden van elke cuvée . De bedoeling was onder meer aan te tonen hoe die drie factoren bepalend zijn voor een grote diversiteit van Rhône wijnstijlen. De aanwezigen werden hierbij voortdurend uitgenodigd om hun persoonlijke proefervaringen en appreciatie ‘in de groep te gooien’. Dat leidde tot een erg interactieve en soms controversiële animo in de zaal. De subjectieve appreciatie is één zaak, de objectieve kwaliteit van de geselecteerde wijnen stond echter als een paal boven water. Afgaand op de reacties achteraf mogen we gerust stellen dat de aanwezigen meer dan waar voor hun bijdrage hebben gekregen en dat ze kennis hebben kunnen maken met een selectie wijnbouwers die de reputatie van de Rhônestreek voor de volle honderd procent waarmaken. Het aantal ‘toogplakkers’ achteraf bewees ten andere ook dat het best lastig was om de flesrestjes onaangeroerd te laten staan…
De overtuigende aanzet is gegeven, wellicht werd ook u verliefd op die verleidelijke Rhônewijnen en wilt u Amant du Rhône worden? We kijken al uit naar een volgende editie. Hopelijk kunt u er ook (weer) bij zijn.
Het zal u niet verbazen dat die wijnen allen vermeld staan in het boek van Erwin en Etienne “ De eigenzinnige Gids van de beste Rhônewijnen” . We kochten ze aan bij cavisten die ook genereus hun wijnen ter beschikking stelden op de eerste G Party (20/4/2013): Van Hende*, De Kok** en Magnus***.
We geven u hieronder graag de lijst van de geproefde wijnen mee:
- Domaine de la Mordorée, AOP Lirac La Reine des Bois (2010) (wit)*
- Domaine Fondrèche, AOP Ventoux (2012) Cuvée Persia (wit)( Vallée du Rhône dus)***
- Le Vieux Donjon, AOP Châteauneuf-du-Pape (2012) (wit)***
- Domaine Elodie Balme, AOP Côtes-du-Rhône (2011)**
- Domaine Le Plan-Vermeersch, AOP Côtes-du-Rhône Villages , GT-G (2011)***
- Domaine Martinelle, AOP Beaumes de Venise (2009)**
- Domaine Calendal, AOP Côtes-du-Rhône Villages Plan de Dieu (2012)**
- Clos des Frères, AOPVacqueyras (2010)*
- Gourt de Mautens, AOP Rasteau (2005)*
- Domaine de la Vieille Julienne, AOP Châteauneuf-du-Pape (2009)*
Luc Wieme
Commandeur